Slunečnice není jen krásná, ale i velice užitečná. Z jejích semen se získává olej, který má široké využití v teplé i studené kuchyni.

Slunečnicového oleje existuje několik typů. Rozdělují se podle obsahu kyseliny linolové. Na obsah této látky v oleji má vliv genetika a podnebí, ve kterém rostlina vyrostla.
o   Slunečnicový olej má nevýraznou chuť, proto je hojně využíván ke smažení.
o   Nedodává jídlům žádné nežádoucí příchutě.
·        Podle některých studií by se měl ke smažení používat jen sporadicky.
·        Při vyšších stupních (nad 180 °C) vznikají zdraví škodlivé látky.
·        Olej se při této teplotě rozkládá, může se přepalovat a oxidovat.
·        Pokud ho použijeme ke krátkému orestování, nebezpečí je minimální.

Zdravé mlsání

Slunečnicová semínka
·         Jestliže chceme zdravě mlsat, není nic lepšího.
·         A pokud by se nám zdálo, že je to takové nijaké, můžeme si koupit (nebo vyrobit) slunečnicová semínka v čokoládě. Prodávají se tři alternativy.
–         V čokoládě hnědé.
–         V čokoládě bílé.
–         V čokoládě barevné.

Barevná slunečnicová semínka můžeme použít i jako netradiční dárek.Ve vhodném obalu vypadají velice luxusně. Neobalovaná slunečnicová semínka můžeme nechat naklíčit a pak budou vhodná do různých salátů. Na tržištích ve Středozemí se s touto lahůdkou můžeme setkat prakticky na každém rohu. Ve stáncích se tu prodávají slunečnicová semínka pražená.

U semínek ze slunečnice se spojují dvě základní vlastnosti.
·         O té první už jsme si pověděli. Souvisí s jejich nezaměnitelnou chutí. 
·         Jsou prospěšné našemu zdraví.

Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek.
–         vitamín E
–         hořčík
–         fosfor
–         mangan
–         zinek
–         draslík
–         železo.

Z tohoto důvodu jsou dobrá k prevenci srdečních chorob.Nezanedbatelné je i využití slunečnice v kosmetice. Slunečnicový olej se přidává do kosmetických krémů, kde funguje jako zvláčňující prostředek.