V první řadě není ani tak rozhodující čím budeme topit, ale spíš v čem si rozděláme ohýnek, který svým teplem dokáže rozproudit radiátory v bytě nebo domě. Není zrovna jednoduché vybrat odpovídající kotel na topení, zvláště když netušíme, jak systémy nejlépe fungují a jaké máme možnosti vytápění. Podle nového rozhodnutí EU je zcela jisté, že počáteční investice nebude zrovna nejlevnější, ale čím více si dopřejeme určitého komfortu, tím přirozeně budeme spokojenější. A to jde skutečně s každým certifikovaným kotlem.

thumb_AMenergo_kotel

Ekodesign kotlů se vyplatí

V první řadě nám poděkuje životní prostředí, jelikož se jedná o kotle, kde se velmi dobře spaluje palivo a to bez škodlivých emisí. Kotle na tuhá paliva mají ještě předepsané požadavky, které musí splňovat, jinak je majitel vystaven celkem nepříjemným situacím. S moderní technologií to ovšem není žádný problém a také po spálení topiva zůstává minimum odpadu, což přirozeně také šetří i životní prostředí. Vybavení prostornou násypkou a dalšími komponenty umožňuje kontrolu kotle a dosypání paliva klidně i jednou nebo dvakrát týdně. Prostorný popelník pojme celkem větší množství popele a tak není nutností jej každý den vybírat.

Dřevo je stále velmi žádané palivo

Je pravdou, že pokud jedinec vlastní les nebo získá dřevo za vhodnou cenu, tak se jedná o poměrně levné topení. Je přirozené, že dřevo nebude hořet tak dlouhou dobu jako uhlí a bude potřeba častěji chodit přikládat. I v tomto případě a za určitých podmínek si lze vybrat vhodné kotle na dřevo.
Ovšem pozor:

  • Do kotle přikládat pouze suché dřevo, které bude mít maximálně vlhkost do 20 %.
  • Polena nesmí přesáhnout 50 cm.
  • Zase příznivější zpráva je, že se společně s poleny dá topit i dřevní odpad a spalování bude stále v normě.

AM_26_Combi

Palivo z pelet

Poslední dobou je to velmi časté palivo a tak není divu, že i na vesnicích ho majitelé domů rádi použijí. Kotel na pelety nevyžaduje nijak složitou údržbu, skvěle spaluje, čímž zajišťuje maximální předání energie. Je velmi dobře navržený, zkonstruovaný a dostupný. Navíc, když se dá na jeho pořízení a instalaci použít dotačních příspěvků, což se bohužel u kotlů na uhlí říct nedá.